Statiegeld; wat wijzigt er voor u?

Word vrijwillig innamepunt en/of lees meer over de wijzigingen bij Xandrion leveranciers

Van de jaarlijks 900 miljoen verkochte petflessen belanden er 100 miljoen als zwerfafval in de natuur of op straat. Dit is slecht voor het milieu. Omdat het met eerdere afspraken niet voldoende is gelukt om het aantal kleine petflessen in het milieu terug te dringen, is er een nieuwe wet aangenomen. Deze wet bepaalt dat er naast het statiegeld op de grote petfles (meer dan 1 liter) ook statiegeld komt op kleine petflessen (minder dan 1 liter) voor frisdrank en water. Dit moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval. Kleine petflessen voor sappen en zuivel zijn van deze wet uitgesloten.  
 
Vanaf 1 juli 2021 zit er op elke kleine petfles voor frisdrank en water (minder dan 1 liter) € 0,15 statiegeld. Het statiegeld dat op petflessen van meer dan één liter zit, blijft of wordt, wanneer dat nog niet het geval is, € 0,25.
 

Innamepunt 
Als ondernemer kunt u ervoor kiezen vrijwillig innamepunt te worden voor plastic flessen. Sportverenigingen, bioscopen en dagattracties worden door Statiegeld Nederland (deels) gesponsord bij de aanschaf van een donatiebak. Indien u hiervoor in aanmerking komt, dan ontvangt u daarover bericht van Statiegeld Nederland.  

Er zijn drie manieren waarop vrijwillige innamelocaties flesjes kunnen innemen: 

1. Inzamelen via een donatiebak  
Vrijwillige innamepunten kunnen inzamelen via een donatiebak en de opbrengst van het statiegeld doneren aan een erkend goed doel naar keuze. De volledige lijst met erkende goede doelen is hier te vinden. Het doel wordt opgegeven bij de registratie. Statiegeld Nederland maakt, op basis van de ontvangen statiegeldflessen, de opbrengst direct over naar dit doel.  

2. Handmatige inname en statiegeld retour geven aan gast 
Een vrijwillig innamepunt mag ook handmatig innemen en € 0,15 retour geven aan de gast. Een vrijwillig innamepunt is niet verplicht statiegeld terug te betalen.  
 
3. Inname via een Reverse Vending Machine (RVM) en statiegeld retour geven aan gast 
Bij een grote stroom flessen kan een vrijwillig innamepunt machinaal innemen en € 0,15 retour geven aan de gast. Een vrijwillig innamepunt is niet verplicht statiegeld terug te betalen. Het innamepunt draagt zelf de kosten voor een Reverse Vending Machine, maar krijgt wel een kostenreflectieve handlingvergoeding per fles (€ 0,0202 voor een grote en € 0,0293 voor een kleine fles). 
 
Roadmap 
Als u als vrijwillig innamepunt gaat fungeren ziet de route van een flesje er als volgt uit:  

Emballagezakken 
Emballagezakken (bags) en sluitstrips voor het afvoeren van de flessen zijn gratis en kunt u (tegen statiegeld) bestellen bij de grossier. U ontvangt van Statiegeld Nederland labels met een barcode die op de sluitstrip moeten worden geplakt. Door dit label blijft in de hele keten bekend waar de bag vandaan komt en hoeveel u vergoed krijgt. Statiegeld Nederland weet zo ook wie aangesproken kan worden op zakken die niet 100% schoon zijn. Labels worden automatisch aangevuld door Statiegeld Nederland. Er zijn nu big bags (800 liter/630 kleine of 230 grote flessen) en small bags (240 liter/200 kleine of 70 grote flessen). Waarschijnlijk komt er nog een extra formaat zak bij: mini bags (120 liter/100 kleine of 40 grote flessen). In de zakken mogen de kleine en grote statiegeldflessen, van alle merken, bij elkaar ingezameld worden. Per zak wordt er een statiegeldvergoeding van € 1,00 gevraagd. Dat bedrag wordt verrekend op de creditfactuur na retour van de zak met flessen. 

Bekijk de website van Statiegeld Nederland voor de laatste informatie en de Meest Gestelde Vragen.   

Wat wijzigt er bij Sligro?   

Nieuwe barcodes petfles 
Elke petfles krijgt een nieuwe barcode, een nieuw statiegeld-logo en ook een nieuw Sligro artikelnummer. Fabrikanten kunnen sinds 1 april 2021 de grote petflessen met de nieuwe barcodes op de markt zetten. Vanaf 1 juni 2021 is dit ook voor de kleine petflessen (met statiegeld) mogelijk. Op 1 juli 2021 is een fabrikant verplicht om alleen de nieuwe barcodes uit te leveren. Groothandels zoals Sligro en u als klant van de groothandel mogen de oude barcodes verkopen tot ze op zijn. 

Statiegeldvergoeding op petfles niet meer via Sligro 
Sligro vergoedt de ingeleverde emballagezakken momenteel rechtstreeks en direct aan u als klant. Op dit moment worden de emballagezakken alleen gevuld met grote petflessen. Hierdoor kan het aantal petflessen, en dus ook het bedrag, redelijk nauwkeurig worden vastgesteld: 230 flessen in een bigbag en 60 flessen in een smallbag. 

Vanaf 1 juni 2021 worden de zakken zowel met kleine petflessen als grote petflessen gevuld. Hierdoor is het niet meer vast te stellen hoeveel petflessen er in een zak zitten. Een telling is hiervoor noodzakelijk. Deze telling gebeurt vanaf juni door Statiegeld Nederland. Alle grote en kleine petflessen kunt u vanaf 1 juni 2021 nog steeds bij Sligro aanleveren in schone emballagezakken. Maar omdat de telling door Statiegeld Nederland wordt uitgevoerd, moeten de emballagezakken vanaf dan worden voorzien van een sluitstrip inclusief barcode. Deze barcode ontvangt u van Statiegeld Nederland. Zo kan Statiegeld Nederland gemakkelijk herkennen van wie de emballagezak is en weten zij precies wat er met het statiegeld moet gebeuren. 

Statiegeld Nederland telt en crediteert
Wanneer u uw emballagezakken inlevert bij Sligro, zorgen zij dat de zakken worden afgeleverd bij Statiegeld Nederland. Statiegeld Nederland telt de flessen en zal het statiegeld crediteren zoals dit tussen de locatie en Statiegeld Nederland is afgesproken. Hier zit de grossier of groothandel niet meer tussen. 
 
Meld u aan bij Statiegeld Nederland om petflessen retour te kunnen geven 
Alle locaties die grote petflessen en/of kleine petflessen retour gaan geven aan hun grossier of groothandel moeten zich aanmelden bij Statiegeld Nederland. U dient klant te worden bij Statiegeld Nederland om het emballagebedrag van de retour gegeven flessen te ontvangen.   

Heeft u aanvullende vragen dan kunt u terecht bij uw accountmanager, de klantenservice of in de Sligro zelfbedieningsvestiging.   

Wat wijzigt er bij onze aangesloten fabrikanten? 
Graag informeren wij u over de concrete wijzigingen die, door het ingaan van deze nieuwe wet, plaatsvinden in het assortiment van onze leveranciers:  

Riedel 
Bekijk hier het overzicht van alle verpakkingen en de wijzigingen in de EAN codes. Er zijn geen wijzigingen m.b.t. het PET assortiment van Appelsientje en CoolBest. In verband met de grote voorraden door Corona, zullen DubbelFrisss en Extran waarschijnlijk pas in augustus overgaan op de nieuwe statiegeld PET verpakkingen. 

Aangezien de PET verpakkingen gaan veranderen, wordt er gelijktijdig een aantal wisselingen doorgevoerd in het assortiment. Om in te spelen op de behoefte aan minder calorieën en verder te bouwen op het succes van DubbelFrisss 1kcal, worden de huidige varianten DubbelFrisss Framboos-Cranberry vervangen voor DubbelFrisss 1kcal Framboos-Cranberry (275ml en 500ml). Daarnaast volgt een Extran smaakoptimalisatie én wordt er een nieuwe 500ml variant toegevoegd: Lemon! 
 
Coca Cola 
Bekijk hier het overzicht van alle verpakkingen en de wijzigingen in de EAN codes. 
 
Spadel  
Bekijk hier het overzicht van alle verpakkingen en de wijzigingen in de EAN codes. 
Vanaf 1/4/2021 stromen de grote flessen, voorzien van nieuwe EAN code, gefaseerd in. 
Vanaf 1/6/2021 stromen de kleine flessen (kleiner dan een liter), waarop statiegeld van toepassing is, gefaseerd in.  

Lipton 
Bekijk hier het overzicht van alle verpakkingen en de wijzigingen in de EAN codes. 


LAATSTE NIEUWS

Kenniscentrum Xandrion

Hier vindt u onze laatste nieuwtjes, persberichten, persoonlijke blogs van onze medewerkers en meer.

175 jaar Koopmans Professioneel!
7 juni 2021

175 jaar Koopmans Professioneel!

Koopmans is dé autoriteit op het gebied van pannenkoeken, bakken en binden.

LEES VERDER
Partner in Beeld - Sligro
2 juni 2021

Partner in Beeld - Sligro

Iedere maand lichten wij een Xandrion leverancier voor u uit.

LEES VERDER
Staat vega al op uw menukaart?
31 mei 2021

Staat vega al op uw menukaart?

De vraag naar vegetarisch wordt steeds groter.

LEES VERDER
Hergebruik afvalstoffen door Swinkels
20 mei 2021

Hergebruik afvalstoffen door Swinkels

Wat doet Swinkels Family Brewers met reststromen uit het brouwproces?

LEES VERDER
Statiegeld; wat wijzigt er voor u?
6 mei 2021

Statiegeld; wat wijzigt er voor u?

Word vrijwillig innamepunt en/of lees meer over de wijzigingen bij Xandrion leveranciers

LEES VERDER
Vraag het Xandrion Magazine aan!
5 mei 2021

Vraag het Xandrion Magazine aan!

Meer weten over onze dienstverlening en de voordelen voor u als ondernemer?

LEES VERDER
Wat te doen met koffiedik?
4 mei 2021

Wat te doen met koffiedik?

Wist u dat u koffiedik op een creatieve manier kunt hergebruiken en recyclen?

LEES VERDER
WAB-proof payrollen
15 april 2021

WAB-proof payrollen

Xandrion leverancier Jigler vertelt u alles over WAB-proof payrollen.

LEES VERDER
Nieuwe Xandrion collega
6 april 2021

Nieuwe Xandrion collega

Graag stellen wij Jesper van Dalen, onze nieuwe junior controller, aan jullie voor.

LEES VERDER
Klaar voor de 'start'!?
1 april 2021

Klaar voor de 'start'!?

Het recreatieseizoen gaat, weliswaar met de nodige maatregelen, van start. Onze partners helpen u op weg.

LEES VERDER
Partner in beeld - Farm Frites
24 maart 2021

Partner in beeld - Farm Frites

Iedere maand lichten wij een Xandrion leverancier voor u uit.

LEES VERDER
Nieuw raamcontract: Bakkers Brigade
18 maart 2021

Nieuw raamcontract: Bakkers Brigade

Deelnemers profiteren van unieke inkoopcondities op brood & banket.

LEES VERDER
Wij kiezen al 10 jaar voor Xandrion
15 maart 2021

Wij kiezen al 10 jaar voor Xandrion

Jenze Kingma (Hotel Aduard) vertelt waarom hij inmiddels al meer dan 10 jaar bij Xandrion is aangesloten.

LEES VERDER
De inkoopsamenwerking die werkt!
10 maart 2021

De inkoopsamenwerking die werkt!

Benieuwd naar de inkoopsamenwerking die werkt? Bekijk onze expertsessie!

LEES VERDER
Partner in beeld - Van Happen Containers
3 maart 2021

Partner in beeld - Van Happen Containers

Iedere maand lichten wij een Xandrion leverancier voor u uit.

LEES VERDER