Statiegeld; wat wijzigt er voor u?

Word vrijwillig innamepunt en/of lees meer over de wijzigingen bij Xandrion leveranciers

Van de jaarlijks 900 miljoen verkochte petflessen belanden er 100 miljoen als zwerfafval in de natuur of op straat. Dit is slecht voor het milieu. Omdat het met eerdere afspraken niet voldoende is gelukt om het aantal kleine petflessen in het milieu terug te dringen, is er een nieuwe wet aangenomen. Deze wet bepaalt dat er naast het statiegeld op de grote petfles (meer dan 1 liter) ook statiegeld komt op kleine petflessen (minder dan 1 liter) voor frisdrank en water. Dit moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval. Kleine petflessen voor sappen en zuivel zijn van deze wet uitgesloten.  
 
Vanaf 1 juli 2021 zit er op elke kleine petfles voor frisdrank en water (minder dan 1 liter) € 0,15 statiegeld. Het statiegeld dat op petflessen van meer dan één liter zit, blijft of wordt, wanneer dat nog niet het geval is, € 0,25.
 

Innamepunt 
Als ondernemer kunt u ervoor kiezen vrijwillig innamepunt te worden voor plastic flessen. Sportverenigingen, bioscopen en dagattracties worden door Statiegeld Nederland (deels) gesponsord bij de aanschaf van een donatiebak. Indien u hiervoor in aanmerking komt, dan ontvangt u daarover bericht van Statiegeld Nederland.  

Er zijn drie manieren waarop vrijwillige innamelocaties flesjes kunnen innemen: 

1. Inzamelen via een donatiebak  
Vrijwillige innamepunten kunnen inzamelen via een donatiebak en de opbrengst van het statiegeld doneren aan een erkend goed doel naar keuze. De volledige lijst met erkende goede doelen is hier te vinden. Het doel wordt opgegeven bij de registratie. Statiegeld Nederland maakt, op basis van de ontvangen statiegeldflessen, de opbrengst direct over naar dit doel.  

2. Handmatige inname en statiegeld retour geven aan gast 
Een vrijwillig innamepunt mag ook handmatig innemen en € 0,15 retour geven aan de gast. Een vrijwillig innamepunt is niet verplicht statiegeld terug te betalen.  
 
3. Inname via een Reverse Vending Machine (RVM) en statiegeld retour geven aan gast 
Bij een grote stroom flessen kan een vrijwillig innamepunt machinaal innemen en € 0,15 retour geven aan de gast. Een vrijwillig innamepunt is niet verplicht statiegeld terug te betalen. Het innamepunt draagt zelf de kosten voor een Reverse Vending Machine, maar krijgt wel een kostenreflectieve handlingvergoeding per fles (€ 0,0202 voor een grote en € 0,0293 voor een kleine fles). 
 
Roadmap 
Als u als vrijwillig innamepunt gaat fungeren ziet de route van een flesje er als volgt uit:  

Emballagezakken 
Emballagezakken (bags) en sluitstrips voor het afvoeren van de flessen zijn gratis en kunt u (tegen statiegeld) bestellen bij de grossier. U ontvangt van Statiegeld Nederland labels met een barcode die op de sluitstrip moeten worden geplakt. Door dit label blijft in de hele keten bekend waar de bag vandaan komt en hoeveel u vergoed krijgt. Statiegeld Nederland weet zo ook wie aangesproken kan worden op zakken die niet 100% schoon zijn. Labels worden automatisch aangevuld door Statiegeld Nederland. Er zijn nu big bags (800 liter/630 kleine of 230 grote flessen) en small bags (240 liter/200 kleine of 70 grote flessen). Waarschijnlijk komt er nog een extra formaat zak bij: mini bags (120 liter/100 kleine of 40 grote flessen). In de zakken mogen de kleine en grote statiegeldflessen, van alle merken, bij elkaar ingezameld worden. Per zak wordt er een statiegeldvergoeding van € 1,00 gevraagd. Dat bedrag wordt verrekend op de creditfactuur na retour van de zak met flessen. 

Bekijk de website van Statiegeld Nederland voor de laatste informatie en de Meest Gestelde Vragen.   

Wat wijzigt er bij Sligro?   

Nieuwe barcodes petfles 
Elke petfles krijgt een nieuwe barcode, een nieuw statiegeld-logo en ook een nieuw Sligro artikelnummer. Fabrikanten kunnen sinds 1 april 2021 de grote petflessen met de nieuwe barcodes op de markt zetten. Vanaf 1 juni 2021 is dit ook voor de kleine petflessen (met statiegeld) mogelijk. Op 1 juli 2021 is een fabrikant verplicht om alleen de nieuwe barcodes uit te leveren. Groothandels zoals Sligro en u als klant van de groothandel mogen de oude barcodes verkopen tot ze op zijn. 

Statiegeldvergoeding op petfles niet meer via Sligro 
Sligro vergoedt de ingeleverde emballagezakken momenteel rechtstreeks en direct aan u als klant. Op dit moment worden de emballagezakken alleen gevuld met grote petflessen. Hierdoor kan het aantal petflessen, en dus ook het bedrag, redelijk nauwkeurig worden vastgesteld: 230 flessen in een bigbag en 60 flessen in een smallbag. 

Vanaf 1 juni 2021 worden de zakken zowel met kleine petflessen als grote petflessen gevuld. Hierdoor is het niet meer vast te stellen hoeveel petflessen er in een zak zitten. Een telling is hiervoor noodzakelijk. Deze telling gebeurt vanaf juni door Statiegeld Nederland. Alle grote en kleine petflessen kunt u vanaf 1 juni 2021 nog steeds bij Sligro aanleveren in schone emballagezakken. Maar omdat de telling door Statiegeld Nederland wordt uitgevoerd, moeten de emballagezakken vanaf dan worden voorzien van een sluitstrip inclusief barcode. Deze barcode ontvangt u van Statiegeld Nederland. Zo kan Statiegeld Nederland gemakkelijk herkennen van wie de emballagezak is en weten zij precies wat er met het statiegeld moet gebeuren. 

Statiegeld Nederland telt en crediteert
Wanneer u uw emballagezakken inlevert bij Sligro, zorgen zij dat de zakken worden afgeleverd bij Statiegeld Nederland. Statiegeld Nederland telt de flessen en zal het statiegeld crediteren zoals dit tussen de locatie en Statiegeld Nederland is afgesproken. Hier zit de grossier of groothandel niet meer tussen. 
 
Meld u aan bij Statiegeld Nederland om petflessen retour te kunnen geven 
Alle locaties die grote petflessen en/of kleine petflessen retour gaan geven aan hun grossier of groothandel moeten zich aanmelden bij Statiegeld Nederland. U dient klant te worden bij Statiegeld Nederland om het emballagebedrag van de retour gegeven flessen te ontvangen.   

Heeft u aanvullende vragen dan kunt u terecht bij uw accountmanager, de klantenservice of in de Sligro zelfbedieningsvestiging.   

Wat wijzigt er bij onze aangesloten fabrikanten? 
Graag informeren wij u over de concrete wijzigingen die, door het ingaan van deze nieuwe wet, plaatsvinden in het assortiment van onze leveranciers:  

Riedel 
Bekijk hier het overzicht van alle verpakkingen en de wijzigingen in de EAN codes. Er zijn geen wijzigingen m.b.t. het PET assortiment van Appelsientje en CoolBest. In verband met de grote voorraden door Corona, zullen DubbelFrisss en Extran waarschijnlijk pas in augustus overgaan op de nieuwe statiegeld PET verpakkingen. 

Aangezien de PET verpakkingen gaan veranderen, wordt er gelijktijdig een aantal wisselingen doorgevoerd in het assortiment. Om in te spelen op de behoefte aan minder calorieën en verder te bouwen op het succes van DubbelFrisss 1kcal, worden de huidige varianten DubbelFrisss Framboos-Cranberry vervangen voor DubbelFrisss 1kcal Framboos-Cranberry (275ml en 500ml). Daarnaast volgt een Extran smaakoptimalisatie én wordt er een nieuwe 500ml variant toegevoegd: Lemon! 
 
Coca Cola 
Bekijk hier het overzicht van alle verpakkingen en de wijzigingen in de EAN codes. 
 
Spadel  
Bekijk hier het overzicht van alle verpakkingen en de wijzigingen in de EAN codes. 
Vanaf 1/4/2021 stromen de grote flessen, voorzien van nieuwe EAN code, gefaseerd in. 
Vanaf 1/6/2021 stromen de kleine flessen (kleiner dan een liter), waarop statiegeld van toepassing is, gefaseerd in.  

Lipton 
Bekijk hier het overzicht van alle verpakkingen en de wijzigingen in de EAN codes. 


LAATSTE NIEUWS

Kenniscentrum Xandrion

Hier vindt u onze laatste nieuwtjes, persberichten, persoonlijke blogs van onze medewerkers en meer.

Nieuwe collega Ingrid Wouda
22 april 2024

Nieuwe collega Ingrid Wouda

Ingrid is begin april bij Xandrion gestart in de functie van Junior Controller.

LEES VERDER
Optimaliseer uw drankenkaart
17 april 2024

Optimaliseer uw drankenkaart

De perfecte drankenkaart voor een heerlijk terrasseizoen.

LEES VERDER
Nieuwe collega Johanna de Kruiff
15 april 2024

Nieuwe collega Johanna de Kruiff

Johanna is per 1 april jl. bij Xandrion aan de slag gegaan in de functie van Relatiemanager.

LEES VERDER
Uitbreiding samenwerking Jigler
9 april 2024

Uitbreiding samenwerking Jigler

Profiteer vanaf nu van aantrekkelijke condities op Jigler Salarisadministratie & HR.

LEES VERDER
Besparen met slimme energiemeters
28 maart 2024

Besparen met slimme energiemeters

Betrouwbare meetdata kunnen u nu helpen geld én energie te besparen.

LEES VERDER
Kies voor gemak in de keuken
13 maart 2024

Kies voor gemak in de keuken

Efficiënt werken en tijd besparen dankzij convenience.

LEES VERDER
Xandrion verscherpt deal met Van Geloven
21 februari 2024

Xandrion verscherpt deal met Van Geloven

Onze samenwerking met Van Geloven is verlengd en aangescherpt.

LEES VERDER
Optimaliseer uw schoonmaak
12 februari 2024

Optimaliseer uw schoonmaak

Onze partners helpen u graag uw schoonmaak te optimaliseren.

LEES VERDER
Nieuwe samenwerking: Van Tol
29 januari 2024

Nieuwe samenwerking: Van Tol

Xandrion start samenwerking met Van Tol Convenience Food.

LEES VERDER
Raamcontract Mars aangescherpt
18 december 2023

Raamcontract Mars aangescherpt

Onze samenwerking met Mars is verlengd én aangescherpt.

LEES VERDER
D’n Berepot kiest voor Jigler
11 december 2023

D’n Berepot kiest voor Jigler

"Dat stukje ontzorging is echt heel fijn. Zeker in de opstartfase waarin ik zit."

LEES VERDER
Besparen op vleeswaren
5 december 2023

Besparen op vleeswaren

Ons raamcontract met Aarnink Vleeswaren is verlengd.

LEES VERDER
Fantasierijk spelen bij Camping Linda
29 november 2023

Fantasierijk spelen bij Camping Linda

BOERplay realiseert fantasierijk speellandschap bij Camping Linda.

LEES VERDER
Ook in 2024 besparen op Unilever
28 november 2023

Ook in 2024 besparen op Unilever

Mooi nieuws! Onze samenwerking met Unilever Food Solutions is verlengd.

LEES VERDER
Uw afvalinzameling goed geregeld
1 november 2023

Uw afvalinzameling goed geregeld

Met de Semi-Cons van Van Happen Containers kiest u voor een duurzame afvaloplossing.

LEES VERDER