Xandrion Energiecollectief, zo werkt het

Wij nemen u graag mee in de wereld van het Xandrion Energiecollectief.

Xandrion deelnemers hebben de mogelijkheid deel te nemen aan één van Nederlands grootste energiecollectieven: het Xandrion Energiecollectief. Sinds 2003 is het beheer van het collectief in handen van World Kinect Energy Services (Kinect). Maar hoe werkt dit collectief nu precies? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe maakt u als ondernemer weloverwogen keuzes omtrent uw energiegebruik en -verbruik? Wij nemen u graag mee in de wereld van het Xandrion Energiecollectief.

Portfolio Management Inkoopmodel
Kinect gebruikt het Portfolio Management Inkoopmodel om namens de deelnemers aan het collectief de prijzen voor elektriciteit en gas vast te zetten. Op basis van geavanceerde technische en fundamentele analyses worden gedeeltes van de energie marktprijzen zoals die op de energiebeurzen worden verhandeld vastgezet bij leverancier ENGIE. Dankzij het Portfolio Management Inkoopmodel heeft Kinect de mogelijkheid om prijzen te optimaliseren door (gedeeltes van) eerder gesloten prijzen weer te openen. Dit beperkt het risico op té hoge prijzen en hierdoor profiteren deelnemers van marktdalingen.
 
Inkopen via een Portfolio Management Inkoopmodel is normaal gesproken alleen mogelijk voor zeer grote afnemers van elektriciteit en gas. Dankzij de omvang van het Xandrion Energiecollectief is dit ook mogelijk voor kleinere ondernemingen, waardoor deelnemers profiteren van een zeer flexibele manier van inkoop.

De voordelen op een rij
Deelnemen aan het Xandrion Energiecollectief biedt ondernemers diverse voordelen ten opzichte van een ‘gewoon’ zakelijk energiecontract.

De voordelen:
Belangrijk om rekening mee te houden t.o.v. een ‘gewoon’ zakelijk energiecontract:
Beoordeling van de performance van het Xandrion Energiecollectief
De doelstelling van het collectief is helder: het risico op hoge prijzen tegen gaan en door prijsoptimalisatie een zo gunstig mogelijke prijs krijgen. De performance van Kinect wordt afgezet tegen de gemiddelde marktprijzen. Gemiddeld laat deze benchmark vier van de vijf jaar een positief resultaat zien.
 
Deskundige begeleiding door World Kinect Energy Services
Deelnemers binnen het Xandrion Energiecollectief kunnen voor alle vragen die te maken hebben met de levering van elektriciteit en gas terecht bij Kinect. Zij proberen alles zo goed mogelijk voor de deelnemers te regelen en hen volledig te ontzorgen. Alleen voor vragen omtrent facturering en betaling verwijzen we rechtstreeks naar de leverancier.
 
ENGIE als leverancier van het Xandrion Energiecollectief
Om tot een scherpe leveringsprijs te komen, kiest Kinect namens de deelnemers van het collectief de meest optimale koop- en verkoopmomenten in de twee jaren voorafgaand aan de daadwerkelijke levering. Deze marktprijzen worden vastgezet bij de energieleverancier die na periodieke aanbesteding geselecteerd is op basis van de scherpste opslagen en andere gunstige collectieve voorwaarden.
 
Niet elke energieleverancier is in staat om het collectief te beleveren en om de huidige concurrerende voorwaarden te verbeteren. Periodiek wordt de markt geconsulteerd voor het uitbrengen van een aanbieding tot levering. In deze consultatie gaat de eerste aandacht uit naar de leveranciersopslag waarop vaak een eerste besparing gerealiseerd kan worden. Ook is het essentieel dat het Portfolio Management Inkoopmodel kan worden gefaciliteerd door de leverancier. Daarnaast zijn factoren als bandbreedtes, betalingstermijnen, credit checks en administratieve afhandeling van belang.
 
ENGIE heeft bewezen dat zij naast het bieden van de gunstigste prijs, ook de administratie en facturatie goed hebben ingericht. Ook is onze ervaring dat ENGIE in geval van problemen oplossingsgericht werkt. Vooralsnog heeft geen andere leverancier een dusdanige competitieve aanbieding kunnen doen, met daarbij de zekerheid van een vlekkeloze administratie, waardoor de keuze voor 2022 en 2023 wederom op ENGIE is gevallen.

Is er een keuzemogelijkheid voor groene energie?
Er is steeds meer interesse in groene elektriciteit. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld dat deelnemers het zelf belangrijk vinden om te vergroenen of omdat een keurmerk als Greenkey hier om vraagt. Bij afname van groene elektriciteit wordt een Garantie van Oorsprong (GVO) verkregen. Dit dient als bewijs dat ergens binnen het elektriciteitsnetwerk dezelfde hoeveelheid elektriciteit, afkomstig uit een hernieuwbare productiebron, op het net wordt gezet als dat er door de deelnemer wordt afgenomen. Door aankoop van een GVO wordt geïnvesteerd in de productie van duurzame energie. Hoe meer GVO’s worden verkocht, hoe sterker de incentive tot investering en daarmee de stijging van de productie van duurzame energie.
 
Voor het Xandrion Energiecollectief bestaat de mogelijkheid om de afname te vergroenen door middel van Europese windcertificaten.

Inzicht in & terugdringen van uw energieverbruik met Ensights
De eerste stap in het terugschroeven van uw energiegebruik is inzicht krijgen in uw verbruik. Deelnemers aan het Xandrion Energiecollectief kunnen gratis gebruik maken van het platform Ensights. Met dit platform is het mogelijk om, afhankelijk van de meter, per aansluiting tot op kwartierniveau het verbruik in te zien. Tevens is het mogelijk om periodes en aansluitingen met elkaar te vergelijken en om alerts in te stellen bij overschrijding van bepaalde (meet)waardes.

Inmiddels nemen zo'n 600 Xandrion deelnemers deel aan het Xandrion Energiecollectief, waaronder bijvoorbeeld Optisport Exploitaties, Auberge de Moerse Hoeve, Duincamping de Lepelaar en Restaurant Hotel Wyllandrie. Het collectief heeft een gezamenlijk verbruik van 285.000 MWh gas en 170.000 MWh elektriciteit. 

Alles over de werking van het energiecollectief en de voordelen nog eens nalezen?
Check onze Energieleaflet

LAATSTE NIEUWS

Kenniscentrum Xandrion

Hier vindt u onze laatste nieuwtjes, persberichten, persoonlijke blogs van onze medewerkers en meer.

Nieuwe collega Ingrid Wouda
22 april 2024

Nieuwe collega Ingrid Wouda

Ingrid is begin april bij Xandrion gestart in de functie van Junior Controller.

LEES VERDER
Optimaliseer uw drankenkaart
17 april 2024

Optimaliseer uw drankenkaart

De perfecte drankenkaart voor een heerlijk terrasseizoen.

LEES VERDER
Nieuwe collega Johanna de Kruiff
15 april 2024

Nieuwe collega Johanna de Kruiff

Johanna is per 1 april jl. bij Xandrion aan de slag gegaan in de functie van Relatiemanager.

LEES VERDER
Uitbreiding samenwerking Jigler
9 april 2024

Uitbreiding samenwerking Jigler

Profiteer vanaf nu van aantrekkelijke condities op Jigler Salarisadministratie & HR.

LEES VERDER
Besparen met slimme energiemeters
28 maart 2024

Besparen met slimme energiemeters

Betrouwbare meetdata kunnen u nu helpen geld én energie te besparen.

LEES VERDER
Kies voor gemak in de keuken
13 maart 2024

Kies voor gemak in de keuken

Efficiënt werken en tijd besparen dankzij convenience.

LEES VERDER
Xandrion verscherpt deal met Van Geloven
21 februari 2024

Xandrion verscherpt deal met Van Geloven

Onze samenwerking met Van Geloven is verlengd en aangescherpt.

LEES VERDER
Optimaliseer uw schoonmaak
12 februari 2024

Optimaliseer uw schoonmaak

Onze partners helpen u graag uw schoonmaak te optimaliseren.

LEES VERDER
Nieuwe samenwerking: Van Tol
29 januari 2024

Nieuwe samenwerking: Van Tol

Xandrion start samenwerking met Van Tol Convenience Food.

LEES VERDER
Raamcontract Mars aangescherpt
18 december 2023

Raamcontract Mars aangescherpt

Onze samenwerking met Mars is verlengd én aangescherpt.

LEES VERDER
D’n Berepot kiest voor Jigler
11 december 2023

D’n Berepot kiest voor Jigler

"Dat stukje ontzorging is echt heel fijn. Zeker in de opstartfase waarin ik zit."

LEES VERDER
Besparen op vleeswaren
5 december 2023

Besparen op vleeswaren

Ons raamcontract met Aarnink Vleeswaren is verlengd.

LEES VERDER
Fantasierijk spelen bij Camping Linda
29 november 2023

Fantasierijk spelen bij Camping Linda

BOERplay realiseert fantasierijk speellandschap bij Camping Linda.

LEES VERDER
Ook in 2024 besparen op Unilever
28 november 2023

Ook in 2024 besparen op Unilever

Mooi nieuws! Onze samenwerking met Unilever Food Solutions is verlengd.

LEES VERDER
Uw afvalinzameling goed geregeld
1 november 2023

Uw afvalinzameling goed geregeld

Met de Semi-Cons van Van Happen Containers kiest u voor een duurzame afvaloplossing.

LEES VERDER