Is uw buitenbad klaar voor de winter?

Met deze adviezen van C-mark maakt u uw buitenzwembad winterklaar.

Met de zomer nog vers in het geheugen, lijkt de winter ver weg. Maar voor openluchtbaden op vakantieparken, hotels en campings staat het winterseizoen bijna voor de deur. Na een drukke zomerperiode volgt dan nog een flinke klus: het winterklaar maken van het buitenzwembad. Wat komt er allemaal bij kijken om het bassin en de installatie-onderdelen goed door de winter te helpen? Ger Hulshof, zwembadexpert bij C-mark, zet het voor u op een rijtje.

"Er bestaat geen algemeen protocol voor het winterklaar maken van openluchtbaden", begint Ger Hulshof zijn verhaal. “Ieder zwembad is anders en dat betekent dat het altijd maatwerk is. Ook het moment van winterklaar maken en hoe lang je ermee bezig bent, verschillen van bad tot bad.” Toch zijn er twee vuistregels die voor alle baden gelden: het is belangrijk om álle installatie-onderdelen en leidingen bij de werkzaamheden te betrekken en dat het werk klaar is vóór de vorstperiode begint. Het zwembad loopt anders (on)zichtbare en/of technische schade op, wat de nodige financiële gevolgen kan hebben.

Het bassin: overwinteren zonder of met water?
De bassins van een openluchtbad kunnen zonder of met water overwinteren. Beide overwinteringsmethodes hebben voordelen en nadelen. Een bassin laten overwinteren zonder water is relatief goedkoop, maar u loopt het risico dat de vorst schade toebrengt aan (de tegels van) het bassin. Een overwintering met water heeft als voordeel dat de voorjaarsschoonmaak minder inspanning kost. Een nadeel is dat er meer maatregelen nodig zijn om het bassin te beschermen tegen vorstschade. Hulshof: "De ‘beste overwinteringsmethode’ voor het bassin van een openluchtbad bestaat niet. Welke methode u hanteert, hangt af van allerlei plaatselijke factoren. De hoogte van het grondwater rond het bassin speelt hierbij een cruciale rol." In gebieden met hoog grondwater kan een bassin maar op één manier overwinteren: met water. Leegpompen van het bassin is in deze gebieden niet mogelijk: de tegendruk van het water in het bassin is nodig om de druk van het grondwater op te heffen.

Overwinteren zonder water
Bassins die door hun constructie of door hun ligging zijn beschermd tegen de opwaartse druk van het grondwater, kunnen zonder water overwinteren. Dat geldt bijvoorbeeld voor bassins in gebieden met laag grondwater, zoals op de Veluwe, waar het grondwater heel diep ligt. Deze bassins lopen niet het risico dat ze door de druk van het grondwater letterlijk uit de grond worden geduwd. Over het algemeen is deze methode alleen geschikt voor kleine en ondiepe bassins zoals peuter- of kleuterbassins. Hulshof: "Voor de vorstperiode moet al het water uit het bassin zijn gepompt. Regen- of smeltwater dat zich in de winterperiode in het diepe gedeelte van het bassin verzamelt, moet tussendoor worden weggepompt naar het riool. Dat kan met een dompelpomp. Zo voorkomt u dat het water bevriest, uitzet en schade toebrengt aan het bassin."
 
Voor- en nadelen: overwinteren zonder water
Overwinteren met water
"Bij overwinteren met water is de grootste uitdaging het voorkomen van vorstschade", zegt Hulshof. "Bassins van roestvaststaal en polyester hebben overigens geen last van eventuele ijsafzettingen. Vroeger werden vaak natuurlijke materialen zoals bladeren, rietbundels of (kreupel)hout gebruikt om de druk van het ijs te verminderen. Modernere oplossingen zijn onder andere hardschuimblokken, platen van roestvaststaal en lokale verwarming." Welke methode u ook gebruikt, het waterpeil moet in alle gevallen ongeveer 30 centimeter worden verlaagd om de constructie van de bassinrand met overloopgoten – de bassinkop – tegen ijsvorming te beschermen. Hulshof legt uit waar u vervolgens op moet letten: "Bij een verlaagde waterspiegel wordt de bassinkop blootgesteld aan uitdroging en verhoogde temperatuurverschillen. Dat kan resulteren in toename van spanningen en het ontstaan van scheurtjes in het materiaal. Daarom is het advies om de bassinkop af te dekken met isolatiematerialen en/of folie." Hulshof wijst ook op de onderwaterverlichting: "Om te voorkomen dat de gevoelige onderwaterverlichting vorstschade oploopt, moet er minimaal 30 centimeter water boven de lampen staan. Als dat niet mogelijk is, dan moeten de lampen uitgebouwd worden." Daarnaast verdient ook de waterkwaliteit gedurende de winterperiode de nodige aandacht om algengroei te remmen en kalkafzetting te voorkomen.

Voor- en nadelen: overwinteren met water
Bescherming van installatie-onderdelen
"Bij het ‘winterklaar’ maken van een openluchtbad horen ook alle installatie-onderdelen: van leidingen tot de technische ruimte tot speeltoestellen. Ook voor deze onderdelen geldt dat vorst veel schade kan aanrichten als u niet op tijd de juiste voorzorgsmaatregelen treft", vervolgt Hulshof. De belangrijkste aandachtspunten volgens Hulshof zijn:
 
Heeft u advies nodig voor het winterklaar maken van uw buitenzwembad?
Heeft u vragen of wilt u graag via Xandrion in contact komen met C-mark of een van onze andere partners? Neem contact met ons op via T. 0318-421655 of info@xandrion.nl.

LAATSTE NIEUWS

Kenniscentrum Xandrion

Hier vindt u onze laatste nieuwtjes, persberichten, persoonlijke blogs van onze medewerkers en meer.

D’n Berepot kiest voor Jigler
11 december 2023

D’n Berepot kiest voor Jigler

"Dat stukje ontzorging is echt heel fijn. Zeker in de opstartfase waarin ik zit."

LEES VERDER
Besparen op vleeswaren
5 december 2023

Besparen op vleeswaren

Ons raamcontract met Aarnink Vleeswaren is verlengd.

LEES VERDER
Fantasierijk spelen bij Camping Linda
29 november 2023

Fantasierijk spelen bij Camping Linda

BOERplay realiseert fantasierijk speellandschap bij Camping Linda.

LEES VERDER
Ook in 2024 besparen op Unilever
28 november 2023

Ook in 2024 besparen op Unilever

Mooi nieuws! Onze samenwerking met Unilever Food Solutions is verlengd.

LEES VERDER
Vacature Junior Controller
21 november 2023

Vacature Junior Controller

Ben jij op zoek naar een leuke uitdaging als Junior Controller?

LEES VERDER
Nieuwe collega Tim Stevens
8 november 2023

Nieuwe collega Tim Stevens

Tim is per 1 november jl. bij Xandrion aan de slag gegaan in de functie van Inkoopadviseur Buitendienst.

LEES VERDER
Uw afvalinzameling goed geregeld
1 november 2023

Uw afvalinzameling goed geregeld

Met de Semi-Cons van Van Happen Containers kiest u voor een duurzame afvaloplossing.

LEES VERDER
Samenwerking Quatra vebeterd
23 oktober 2023

Samenwerking Quatra vebeterd

Onze samenwerking met Quatra is verbeterd én uitgebreid.

LEES VERDER
De meestgestelde vragen over batterijen
18 oktober 2023

De meestgestelde vragen over batterijen

Alles wat jij moet weten over batterij-opslag op jouw locatie.

LEES VERDER
Is uw buitenbad klaar voor de winter?
2 oktober 2023

Is uw buitenbad klaar voor de winter?

Met deze adviezen van C-mark maakt u uw buitenzwembad winterklaar.

LEES VERDER
Optimaliseer uw schoonmaak met Tork
27 september 2023

Optimaliseer uw schoonmaak met Tork

Camping Westhove scoort met Tork Vision Cleaning

LEES VERDER
Land van Fluwel kiest voor Scanfie
7 september 2023

Land van Fluwel kiest voor Scanfie

Via het inkoopcollectief van Xandrion kwam Land van Fluwel in contact met Scanfie.

LEES VERDER
1000ste SatéJet voor De Scheepsbel
28 augustus 2023

1000ste SatéJet voor De Scheepsbel

“In tijden van personeelstekort, is de SatéJet een uitkomst”

LEES VERDER
Samenwerking JDE verlengd
24 augustus 2023

Samenwerking JDE verlengd

Al sinds 2004 is Jacobs Douwe Egberts dé koffiepartner binnen ons inkoopcollectief.

LEES VERDER
Energie Informatieplicht
25 juli 2023

Energie Informatieplicht

Geldt de Energie Informatieplicht ook voor u?

LEES VERDER