De meestgestelde vragen over batterij-opslag

Alles wat jij moet weten over batterij-opslag op jouw locatie.

De vraag naar batterij-opslag neemt steeds meer toe. Bij deze relatief nieuwe markt horen nog veel onduidelijkheden. Want wat is batterij-opslag precies en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het plaatsen van een batterij? Op deze en andere veelgestelde vragen geven specialisten van Rexel - dé elektrotechnische groothandel binnen het inkoopcollectief van Xandrion - je graag antwoord.

Wat is batterij-opslag?
"Het verplaatsen van beschikbare energie naar een moment dat jij het eigenlijk wil aanwenden. Dat is batterij-opslag in de breedste zin van het woord. Je slaat overdag opgewekte energie vanuit een zonnepanelensysteem op, zodat je het 's avonds kunt gebruiken. Of je haalt stroom uit het net op een moment dat het goedkoper is, zodat je het voordeliger kunt toepassen. Een batterij kan ook worden ingezet om capaciteitsproblemen vanuit het net op te vangen, het gaat dan niet over terugverdientijd maar continuïteit van bedrijfsprocessen", aldus Roel Willems, Consultant Multi Energie.



Wie zijn op dit moment de afnemers van een batterij-opslagsysteem?
Mathilde Spronk, Consultant Multi Energie: "Dat zijn momenteel vooral bedrijven die voor de bedrijfsvoering meer capaciteit vanuit het net nodig hebben, maar die niet toegekend krijgen vanuit de netbeheerder of heel lang op deze verzwaring moeten wachten. Aan de hand van batterij-opslag kun je pieken van een machinepark opvangen. Maar denk ook aan een vakantiepark dat voor het moment dat iedereen de verwarming wat hoger zet en gaat koken, springt de batterij bij. Je ziet ook vaker dat het elektriciteitsnet in een bepaalde regio vol is en bedrijven geen zonnestroom terug kunnen leveren. Door te kiezen voor batterij-opslag gaat de opgewekte stroom niet verloren.


Hoe bereken je de benodigde opslagcapaciteit?
Roel Willems: "Voor de zakelijke markt kijk je in de basis altijd naar het doel van de batterij, welke capaciteit daarvoor nodig is en ook hoe lang deze capaciteit beschikbaar moet zijn. Op basis daarvan bepaal je welk systeem de beste oplossing is."

Zijn er situaties wanneer batterij-opslag toch niet de juiste oplossing is?
Een batterij is een oplossing om voor een korte periode te voorzien in een bepaalde stroombehoefte. Als je een batterij plaatst om continu te blijven produceren, heeft het nooit de tijd om vol te raken. Vandaar dat een batterij alleen voor extra capaciteit voor een bepaalde tijd wordt toegepast", aldus Roel Willems.

Welke aanvullende zaken gelden er vanuit verzekeraars?
Mathilde Spronk: “Op dit moment gelden er nog geen aanvullende eisen vanuit verzekeraars. Dat komt omdat de markt nog relatief nieuw is. We adviseren bedrijven wel altijd voor de zekerheid contact op te nemen met de verzekeraar om te controleren of een ruimte waar de batterij komt in de toekomst wellicht aan bepaalde eisen moet voldoen. Voor het plaatsen en in gebruik nemen van batterijsystemen geldt nog geen algemene vergunningsplicht. Dit kan veranderen als de PGS-37-1 in werking treedt, een richtlijn voor de veilige opslag van energieopslagsystemen. Het is nog onduidelijk wanneer, maar deze richtlijn zal uiteindelijk opgenomen worden in de wetgeving. Aan de meest recente NEN1010 is deel 8 over energie-efficiëntie toegevoegd. Het voorziet in aanvullende eisen, maatregelen en aanbevelingen voor het ontwerp, de bouw en het verifiëren van allerlei laagspanningsinstallaties, waaronder de lokale productie en opslag van energie voor het optimaliseren van het algeheel efficiënte gebruik van elektriciteit. Het is een apart deel omdat NEN verwacht dat deel 8 vaker geüpdatet zal worden dan NEN 1010.

Waar moet je rekening mee houden bij de installatie van batterij-opslag?
Er kunnen extra stromen door de meterkast gaan lopen, dus als installateur tref je de benodigde maatregelen om de veiligheid te garanderen. Kies je in overleg met de klant voor een DC-systeem, dan moet de batterij vaak binnen 10 meter bij de omvormer geplaatst kunnen worden. De compatibiliteit van de batterij met de al aanwezige systemen is een belangrijk aandachtspunt. Bij veel aanvragen geldt dat de zonnepanelen en de omvormer al zijn geplaatst. Is er sprake van een bestaande omvormer van een ander merk dan de batterij, dan zullen die niet dezelfde taal spreken. Niet elke batterij is zomaar te koppelen aan elke willekeurige omvormer. Een batterij heeft een battery management systeem (BMS) dat moet kunnen communiceren met de omvormer en andersom. Ook is een datalogger noodzakelijk om de omvormer aan te sturen, om de batterij op te laden en te ontladen. Puur praktisch is het ook goed om te weten dat veel leveranciers in het kader van de garantie eisen dat installateurs een cursus bij hen volgen”, vertelt Roel Willems.

Welk assortiment biedt Rexel?
Sjors van Wingerden, Productmanager PV, EV en energieopslag: “Het assortiment van Rexel bestaat uit een compleet pakket waardoor we voor elke situatie een oplossing kunnen bieden. Opslag is heel duidelijk een volgende stap in de energietransitie. In veel situaties is er al een zonnepaneelsysteem
met omvormer geplaatst, dat is veelal de basis in Nederland. Batterijen worden vaak aangesloten op een omvormer, omdat energie opgeslagen wordt als gelijkstroom. Om het vervolgens weer te gebruiken dient het weer omgevormd te worden tot wisselstroom. Die twee moeten naar elkaar kunnen luisteren en wij bieden een assortiment dat in veel gevallen past bij de geplaatste omvormer. Dat kan binnen een merk zijn, dus dat zijn batterijoplossingen voor omvormermerken die we nu hebben. Maar we bieden ook oplossingen waardoor batterijen en omvormers die niet van hetzelfde merk zijn, toch via een BMS met elkaar kunnen communiceren. Daarnaast hebben we ons assortiment onlangs verrijkt met een hybride batterij van Varta. Hier zit de omvormer al in. Hierdoor kun je hem altijd bijplaatsen, ook in de situaties wanneer een omvormer helemaal niet geschikt is voor een batterij. Zo bieden we dus een brede oplossing voor verschillende situaties.

Kunnen wij je verder helpen?
Heb je vragen of wil je graag via Xandrion in contact komen met Rexel of een van onze andere partners? Neem contact met ons op via T. 0318-421655 of info@xandrion.nl.

LAATSTE NIEUWS

Kenniscentrum Xandrion

Hier vindt u onze laatste nieuwtjes, persberichten, persoonlijke blogs van onze medewerkers en meer.

Nieuwe collega Ingrid Wouda
22 april 2024

Nieuwe collega Ingrid Wouda

Ingrid is begin april bij Xandrion gestart in de functie van Junior Controller.

LEES VERDER
Optimaliseer uw drankenkaart
17 april 2024

Optimaliseer uw drankenkaart

De perfecte drankenkaart voor een heerlijk terrasseizoen.

LEES VERDER
Nieuwe collega Johanna de Kruiff
15 april 2024

Nieuwe collega Johanna de Kruiff

Johanna is per 1 april jl. bij Xandrion aan de slag gegaan in de functie van Relatiemanager.

LEES VERDER
Uitbreiding samenwerking Jigler
9 april 2024

Uitbreiding samenwerking Jigler

Profiteer vanaf nu van aantrekkelijke condities op Jigler Salarisadministratie & HR.

LEES VERDER
Besparen met slimme energiemeters
28 maart 2024

Besparen met slimme energiemeters

Betrouwbare meetdata kunnen u nu helpen geld én energie te besparen.

LEES VERDER
Kies voor gemak in de keuken
13 maart 2024

Kies voor gemak in de keuken

Efficiënt werken en tijd besparen dankzij convenience.

LEES VERDER
Xandrion verscherpt deal met Van Geloven
21 februari 2024

Xandrion verscherpt deal met Van Geloven

Onze samenwerking met Van Geloven is verlengd en aangescherpt.

LEES VERDER
Optimaliseer uw schoonmaak
12 februari 2024

Optimaliseer uw schoonmaak

Onze partners helpen u graag uw schoonmaak te optimaliseren.

LEES VERDER
Nieuwe samenwerking: Van Tol
29 januari 2024

Nieuwe samenwerking: Van Tol

Xandrion start samenwerking met Van Tol Convenience Food.

LEES VERDER
Raamcontract Mars aangescherpt
18 december 2023

Raamcontract Mars aangescherpt

Onze samenwerking met Mars is verlengd én aangescherpt.

LEES VERDER
D’n Berepot kiest voor Jigler
11 december 2023

D’n Berepot kiest voor Jigler

"Dat stukje ontzorging is echt heel fijn. Zeker in de opstartfase waarin ik zit."

LEES VERDER
Besparen op vleeswaren
5 december 2023

Besparen op vleeswaren

Ons raamcontract met Aarnink Vleeswaren is verlengd.

LEES VERDER
Fantasierijk spelen bij Camping Linda
29 november 2023

Fantasierijk spelen bij Camping Linda

BOERplay realiseert fantasierijk speellandschap bij Camping Linda.

LEES VERDER
Ook in 2024 besparen op Unilever
28 november 2023

Ook in 2024 besparen op Unilever

Mooi nieuws! Onze samenwerking met Unilever Food Solutions is verlengd.

LEES VERDER
Uw afvalinzameling goed geregeld
1 november 2023

Uw afvalinzameling goed geregeld

Met de Semi-Cons van Van Happen Containers kiest u voor een duurzame afvaloplossing.

LEES VERDER