Verzekeringen rondom personeel
Non-food / Horeca, Recreatie, Sport, Wellness
Verzekeringen rondom personeel

Drie belangrijke onderwerpen uitgelicht als het gaat om verzekeringen rondom personeel.

De wereld van verzekeringen is complex, zeker ook wanneer het om verzekeringen rondom personeel gaat. Als werkgever is het van groot belang dat de verzekeringen rondom uw personeel goed geregeld zijn. Er is diverse wet- en regelgeving waar u zich aan moet houden, maar er zijn ook verzekeringen waarvan u zelf de keuze heeft deze wel of niet af te sluiten. Klap Verzekeringsmakelaar – verzekeringsspecialist in de hospitality en leisure branche – licht graag een drietal belangrijke onderwerpen rondom verzekeringen en personeel voor u uit.

Het belang van een verzuimverzekering
Met een verzuimverzekering beschermt u uzelf en uw bedrijf tegen de financiële risico’s die komen kijken bij een zieke werknemer. Het afsluiten van een verzuimverzekering is niet verplicht. Als werkgever bepaalt u zelf of u een verzuimverzekering afsluit, u bent echter wel gebonden aan wettelijke verplichtingen uit de CAO wanneer een medewerker (langdurig) ziek wordt.

Wat houdt een verzuimverzekering in?
Als u een verzuimverzekering afsluit, kunt u een keuze maken in dekkingspercentages. Dit dekkingspercentage bepaalt welk deel er in geval van een zieke werknemer voor uw eigen rekening komt en welk deel u verzekert. Daarnaast wordt de verzuimverzekering vergezeld met verzuimbegeleiding: de arbodienstverlening. U krijgt van de arbodienst deskundige hulp en begeleiding voor het optimale herstel van de zieke werknemer.

MKB Verzuim Ontzorg verzekering 
Speciaal voor MKB’ers – tot ongeveer 25 medewerkers – heeft Klap de MKB Verzuim Ontzorg verzekering ontwikkeld. Het is een combinatie van een verzuimverzekering en een complete arbodienst die u als werkgever maximaal ontzorgt. Uiteraard zijn er ook passende ziekteverzuimverzekeringen wanneer u meer dan 25 medewerkers in dienst heeft.

Bedrijfsongevallen: hoe voorkomt u forse schadeclaims
Als ondernemer is het uw verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige omgeving voor uw personeel. Ondanks dat u er als werkgever alles aan doet om ongelukken tot een minimum te beperken, komen arbeidsongevallen – groot of klein – regelmatig voor.

Hoe voorkomt u bedrijfsongevallen?
Er zijn allerlei soorten bedrijfsongevallen en helaas is niet alles te voorkomen, maar wat kunt u het beste doen om bedrijfsongevallen te voorkomen? Er zijn een aantal dingen die u kunt doen:

  • Onderzoek welke risico’s er zijn in uw bedrijf en breng deze in kaart met behulp van de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E);
  • Stel een ‘preventiemedewerker’ aan en zorg dat iedere medewerker instructies krijgt over veilig werken;
  • Zorg dat er voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar zijn, zoals een helm, handschoenen en een veiligheidsbril.

Aansprakelijkheid van de werkgever
Als er onverhoopt toch een bedrijfsongeval plaatsvindt, is de kans groot dat u als werkgever aansprakelijk bent, omdat het uw plicht is om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Wordt u na een ongeval aansprakelijk gesteld, dan wordt er gekeken of u iets te verwijten valt.

Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven
Met een Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) is uw bedrijf verzekerd tegen schadeclaims waarbij u aansprakelijk bent. Daarnaast is het verstandig om naast een Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) een Schadeverzekering voor Werknemers (wegam/wegas) af te sluiten. Deze verzekering gaat verder dan de AVB en verzekert alle werkgerelateerde schade en bijvoorbeeld schade door en met motorrijtuigen, wat standaard uitgesloten is op een reguliere AVB.

Het verzekeren van uitzendkrachten
Veel bedrijven in de recreatiebranche maken gebruik van uitzendkrachten, bijvoorbeeld voor het animatieteam. Wat als een uitzendkracht een ongeval krijgt? Wie is er dan aansprakelijk en wie kan de uitzendkracht aanspreken op zijn ‘schade’?

Wie is verantwoordelijk en aansprakelijk?
In de arbeidsomstandighedenwet wordt de inlener aangemerkt als werkgever van de uitzendkracht. Dat betekent dus dat de werkgever verantwoordelijk is voor de naleving van alle regels uit de Arbowet. Dit geldt dus ook voor de uitzendkrachten die werkzaam zijn binnen het bedrijf. Dit heeft tot gevolg dat een uitzendkracht de werkgever rechtstreeks aan kan spreken voor eventuele schade als gevolg van een bedrijfsongeval. Dat is eigenlijk ook heel logisch, aangezien de uitzendkracht werkzaam is onder leiding en toezicht van deze opdrachtgever. Echter kan de uitzendkracht die tijdens zijn werkzaamheden schade lijdt, zowel het uitzendbureau als de inlener krachtens art. 7:658 lid 4 BW aansprakelijk stellen, wanneer het uitzendbureau en/of de inlener tekort is geschoten in zijn zorgplicht.

In veel uitzendovereenkomsten wordt vaak zijdelings verwezen naar de aansprakelijkheid. Het is belangrijk om altijd de gemaakte afspraken over aansprakelijkheid en verantwoordelijkheden helder en volledig vast te leggen in een contract. Daarnaast bent u als werkgever natuurlijk ook richting uw uitzendkrachten verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving alsmede het geven van de juiste werkinstructies en veiligheidsmiddelen.

Aansprakelijkheid verzekeren
Uiteraard kunt u ervoor kiezen om deze risico’s te verzekeren in een op maat gemaakte of aanvullende Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) of Schadeverzekering voor Werknemers (wegam/wegas).

De keuze voor het juiste verzekeringspakket
Voor welke verzekeringen u kiest, is natuurlijk afhankelijk van uw situatie en wensen. Klap Verzekeringsmakelaar helpt u graag bij de keuze van het juiste verzekeringspakket. Wilt u meer weten over onze samenwerking met Klap of wilt u persoonlijk advies voor uw onderneming? Neem contact met ons op via 0318-421655 of stuur een e-mail naar info@xandrion.nl.