Strijdbare Remco Abel laat zich niet kisten

Remco Abel van Grand Café Restaurant Abel vertelt zijn verhaal.

Hierbij het verhaal van een strijdbare Remco Abel.



Wie is Remco Abel?
“Ik ben opgegroeid in de horeca. Het zit echt in mijn bloed. Mijn ouders runden het Kasteel van Rhoon en rond mijn 10e begon ik met helpen in de zaak. Ook toen ik ouder werd speelde horeca een belangrijke rol in mijn leven. Ik heb de middelbare hotelschool gedaan en ik heb daarnaast ook altijd in de horeca gewerkt. Toen ik bedrijfsleider van een restaurant in Schiedam was, kwam er een pand te koop waarin de vorige zaak failliet was gegaan. Het was altijd mijn droom om zelf een zaak te beginnen. Het ging om een zaak in het ‘buitengebied’ van Poortugaal. Eigenlijk was ik er niet zo enthousiast over toen ik ervan hoorde, maar ik ben toch gaan kijken… Ik zag er toch wel potentie in. Mijn vrouw Sigrid en ik hebben het toen gekocht en verbouwd en in 1999 hebben we hier Brasserie Abel geopend.”

Wie is Abel.?
“Het restaurant openden wij in 1999 als brasserie. Een goedlopend restaurant met zo’n 15 bediening- en keukenmedewerkers. In de jaren daarna is het restaurant - als onderdeel van GasteRhoon, onder de naam Orangerie De Rhoonse Grienden - van brasserie uitgegroeid naar een restaurant/feestlocatie die ook geboekt werd voor bruiloften en partijen. In 2008 is het restaurant weer zelfstandig geworden en werd Abel. Grand Café Restaurant geopend. Het doel was om een horecagelegenheid te ontwikkelen die ook een volledig dagje uit kan verzorgen. Zo zijn er in de loop der jaren een Pitch & Putt golfbaan, een Klimbos en een handboogschietbaan bij gekomen. Via de Pitch & Putt organisatie ben ik in 2013 overigens in contact gekomen met Xandrion.”

Uitbreiding activiteiten & een tweede restaurant
Ook organiseert Abel. vanaf haar locatie diverse activiteiten voor vrienden-, familie of bedrijfsuitjes zoals fietstochten, handboogschieten, escape room, VR experiences en quizzen. De zaak loopt goed. En zo breidt Abel. zich uit met een tweede restaurant; Tasman. Een kindvriendelijk, stoer horeca- en recreatiebedrijf. Medio 2017 is Abel dusdanig gegroeid, dat zij nu met meer dan 90 medewerkers een belangrijke speler - in de horeca- en leisuremarkt in regio Rijnmond is. Van high tea tot brunch, BBQ tot buffet en van bedrijfsfeest tot huwelijk.
 
Maar in september 2018 veranderde alles in één klap. Een verwoestende brand vernietigde zowel het restaurant als het woonhuis van de familie Abel. Bijzonder heftig om mee te maken. Gelukkig bogen Remco en Sigrid deze nare situatie om naar iets positiefs. Dit was hun kans om een Abel. 2.0 te ontwikkelen.
 
“We wilden een Abel. neerzetten die nog toekomstbestendiger, flexibeler en mooier was. 1,5 jaar lang werd er hard gewerkt. En met een prachtig eindresultaat. Een groot, gezellig terras, hip interieur en een efficiënte keuken waar voornamelijk via ovens op stoom wordt gekookt, uniek in Nederland!” Het is naast mooi ook vooral een praktische en flexibele locatie geworden. “De ruimtes kunnen we gemakkelijk aanpassen aan de gelegenheid. Kleiner maken voor bijvoorbeeld private dining of 1 grote ruimte voor feesten en partijen.
 
Heeft Xandrion hier nog een rol in kunnen spelen?
“Jazeker! Altijd als wij ergens een nieuwe leverancier voor nodig hebben, checken wij eerst of Xandrion op dat gebied een leverancier heeft aangesloten. Bovendien laat ik me vaak door jullie adviseren m.b.t. het kiezen van een leverancier. Jullie denken en kijken desgewenst mee, maar ik blijf wel vrij in de keuzes voor een leverancier. Dat werkt echt heel prettig.”
 
En dan…De Grand Opening!
“18 maart 2020 zouden wij onze deuren officieel openen. Alles en iedereen was klaar voor de grand opening, maar toen was daar corona…”
 
De 1e lockdown…”Natuurlijk was het een ontzettende teleurstelling dat we ons mooie restaurant niet aan iedereen konden laten zien. 1,5 jaar hadden we hier naar toe geleefd en nu konden we het eindresultaat aan niemand laten zien. Een bittere pil. Maar we bleven hoopvol, schouders eronder en positief blijven. 1 juni konden we coronaproof open. We stonden altijd al bekend om ons goede terras en daar hadden we bij de ontwikkeling van de nieuwe Abel. ook weer flink in geïnvesteerd. Dit heeft er mede voor gezorgd dat we een goede zomer hebben gedraaid. We speelden ook in op de To Go markt door een loket te openen met o.a. koffie & thee, ijs, shakes, en nacho’s. Ook hebben we een delivery & take away menu opgezet. Dit deden wij altijd al met ons andere restaurant Tasman, maar hebben we tijdens corona ook ingezet voor Abel. Omdat de gerechten wel verschillen en iets minder geschikt zijn als echte afhaalmaaltijd, hebben we ervoor gekozen om de gerechten te bereiden en koud mee te geven zodat de gast het thuis alleen nog even moet opwarmen. Zo blijft de kwaliteit behouden.” 
 
De 2e lockdown…”Het wordt steeds moeilijker om het glas halfvol te zien. Het duurt nu echt behoorlijk lang. We kunnen ons met gemak aan alle maatregelen houden en we kunnen prima coronaproof open. Onze locatie is ruim opgezet, de 1,5 meter maatregel is geen enkel probleem en ook is de ventilatie bij ons goed voor elkaar. Helaas beslist de overheid anders, zelfs nu er positieve berichten komen over het vaccin.
 
Wat het extra zuur maakt is dat wij geen recht hebben op een tegemoetkoming vanuit de overheid omdat je omzetverlies wordt vergeleken met 2019. Toen waren wij uiteraard nog dicht in verband met de heropbouw na de brand. Zelfs na meerdere malen aankaarten, wordt hier niets aan gedaan. Nu hebben we helaas ook afscheid moeten nemen van een gedeelte van ons personeel.
 
Gelukkig mogen we sommige outdoor activiteiten blijven aanbieden. Ook zijn we een samenwerking aangegaan met een plaatselijk uitvaartcentrum om als uitvaartlocatie te mogen fungeren en verhuren we binnenkort werkplekken voor mensen die niet vanuit huis kunnen werken om wat voor reden dan ook. Zo proberen we creatief en positief te blijven en steeds nieuwe ideeën te verzinnen om maar te kunnen blijven draaien. Ook blijven we strijdbaar en doen we er alles aan om gehoord te worden, zodat we alsnog een tegemoetkoming ontvangen waar we wel degelijk recht op hebben.”
 
Wanneer draai je weer op volle toeren denk je?
“Hopelijk kunnen we snel weer open en zijn ook feesten en partijen vanaf medio dit jaar weer mogelijk.”
 
Wat is jouw droom (na corona)?
“Om hét hospitality bedrijf van regio Rijnmond te worden!”

LAATSTE NIEUWS

Kenniscentrum Xandrion

Hier vindt u onze laatste nieuwtjes, persberichten, persoonlijke blogs van onze medewerkers en meer.

Nieuwe collega Ingrid Wouda
22 april 2024

Nieuwe collega Ingrid Wouda

Ingrid is begin april bij Xandrion gestart in de functie van Junior Controller.

LEES VERDER
Optimaliseer uw drankenkaart
17 april 2024

Optimaliseer uw drankenkaart

De perfecte drankenkaart voor een heerlijk terrasseizoen.

LEES VERDER
Nieuwe collega Johanna de Kruiff
15 april 2024

Nieuwe collega Johanna de Kruiff

Johanna is per 1 april jl. bij Xandrion aan de slag gegaan in de functie van Relatiemanager.

LEES VERDER
Uitbreiding samenwerking Jigler
9 april 2024

Uitbreiding samenwerking Jigler

Profiteer vanaf nu van aantrekkelijke condities op Jigler Salarisadministratie & HR.

LEES VERDER
Besparen met slimme energiemeters
28 maart 2024

Besparen met slimme energiemeters

Betrouwbare meetdata kunnen u nu helpen geld én energie te besparen.

LEES VERDER
Kies voor gemak in de keuken
13 maart 2024

Kies voor gemak in de keuken

Efficiënt werken en tijd besparen dankzij convenience.

LEES VERDER
Xandrion verscherpt deal met Van Geloven
21 februari 2024

Xandrion verscherpt deal met Van Geloven

Onze samenwerking met Van Geloven is verlengd en aangescherpt.

LEES VERDER
Optimaliseer uw schoonmaak
12 februari 2024

Optimaliseer uw schoonmaak

Onze partners helpen u graag uw schoonmaak te optimaliseren.

LEES VERDER
Nieuwe samenwerking: Van Tol
29 januari 2024

Nieuwe samenwerking: Van Tol

Xandrion start samenwerking met Van Tol Convenience Food.

LEES VERDER
Raamcontract Mars aangescherpt
18 december 2023

Raamcontract Mars aangescherpt

Onze samenwerking met Mars is verlengd én aangescherpt.

LEES VERDER
D’n Berepot kiest voor Jigler
11 december 2023

D’n Berepot kiest voor Jigler

"Dat stukje ontzorging is echt heel fijn. Zeker in de opstartfase waarin ik zit."

LEES VERDER
Besparen op vleeswaren
5 december 2023

Besparen op vleeswaren

Ons raamcontract met Aarnink Vleeswaren is verlengd.

LEES VERDER
Fantasierijk spelen bij Camping Linda
29 november 2023

Fantasierijk spelen bij Camping Linda

BOERplay realiseert fantasierijk speellandschap bij Camping Linda.

LEES VERDER
Ook in 2024 besparen op Unilever
28 november 2023

Ook in 2024 besparen op Unilever

Mooi nieuws! Onze samenwerking met Unilever Food Solutions is verlengd.

LEES VERDER
Uw afvalinzameling goed geregeld
1 november 2023

Uw afvalinzameling goed geregeld

Met de Semi-Cons van Van Happen Containers kiest u voor een duurzame afvaloplossing.

LEES VERDER