Hergebruik afvalstoffen door Swinkels

Wat doet Swinkels Family Brewers met reststromen uit het brouwproces?


Circulair ondernemen staat bij Swinkels Family Brewers hoog op de agenda. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de reststromen uit het brouwproces?
Zij vertellen u er graag meer over.

Bij Swinkels Family Brewers ondernemen we zo veel mogelijk circulair. Dat wil zeggen dat we grondstoffen, materialen en energie niet verloren laten gaan en zorgen dat ze hun waarde behouden. Zo kunnen we ons familiebedrijf nog mooier doorgeven aan de volgende generaties en creëren we blijvende waarde voor de wereld en de mensen om ons heen. Om onze circulariteit te kunnen meten, ontwikkelden we de Swinkels Circularity Index. Binnen deze berekeningsmethodiek focussen we ons op drie kernprocessen: circulair inkopen, circulair produceren en hoogwaardig hergebruik. Binnen het laatste kernproces kijken we naar het zo hoogwaardig mogelijk hergebruiken van onder andere reststromen en bijproducten die ontstaan tijdens het brouwproces, zoals bierbostel, gist, koolzuur en ethanol. Zo zorgen we voor zo min mogelijk ‘waste’.

Restwater voor de landbouw
Niet al het water dat we gebruiken, komt in ons bier terecht. We gebruiken bijvoorbeeld ook water om onze brouwketels schoon te maken en onze statiegeldflessen te reinigen. Dit water gaat niet verloren, maar zuiveren we in onze eigen waterzuiveringsinstallatie. Dit schone restwater geven we terug aan de omgeving via ons ‘Boer Bier Water’-drainagesysteem. Met dit water kunnen boeren hun grondwaterpeil reguleren, zodat ze ook in tijden van extreme droogte voldoende water hebben om hun gewassen te telen. Bekijk hoe het werkt:



Van bierbostel tot koekjes
Tijdens het brouwen van onze bieren ontstaat bierbostel, een restproduct dat afkomstig is van de granen in het bier. Dit is verreweg onze grootste reststroom en wordt al hergebruikt als veevoer. Op dit moment zijn we bezig met een pilot waarbij we deze bierbostel kunnen inzetten als ingrediënt voor de bakkerij-industrie. We drogen de bostel daarvoor in een speciale bierbosteldrooginstallatie en vermalen het. Het eindresultaat is een zoet ingrediënt, dat weinig suiker en wel volop vezels en eiwitten bevat. Het kan worden gebruikt om koekjes, mueslirepen of brood van te maken. Ook kan het worden gebruikt voor chocoladepasta.

Bekijk onze website voor meer informatie over onze initiatieven.

LAATSTE NIEUWS

Kenniscentrum Xandrion

Hier vindt u onze laatste nieuwtjes, persberichten, persoonlijke blogs van onze medewerkers en meer.

Aan tafel met Xandrion
28 september 2022

Aan tafel met Xandrion

Van 15 tot en met 17 november zijn wij te vinden op de Recreatie Vakbeurs in Hardenberg. Ontmoeten wij u daar?

LEES VERDER
Uitbreiding SUP-wetgeving
19 september 2022

Uitbreiding SUP-wetgeving

Vanaf 1 juli 2023 gaat de volgende fase van de SUP-wetgeving in.

LEES VERDER
Partner in beeld - Breustedt
6 september 2022

Partner in beeld - Breustedt

Iedere maand lichten wij een Xandrion leverancier voor u uit. Deze maand is dat Breustedt Chemie.

LEES VERDER
10 tips om energie te besparen
29 augustus 2022

10 tips om energie te besparen

Groendus deelt graag 10 simpele tips om energie te besparen.

LEES VERDER
Uw aansprakelijkheidsverzekering
27 juli 2022

Uw aansprakelijkheidsverzekering

Welke risico's loopt u als hospitality- en leisure ondernemer?

LEES VERDER
De Boshoek kiest voor Jigler
21 juli 2022

De Boshoek kiest voor Jigler

Recreatiepark De Boshoek vol lof over samenwerking met Xandrion en Jigler.

LEES VERDER
De nieuwe zwemwaterwet
14 juli 2022

De nieuwe zwemwaterwet

Voldoen aan de nieuwe zwemwaterwetgeving? Bereid u voor.

LEES VERDER
Hoe zit het met de verzekering van e-bikes?
7 juli 2022

Hoe zit het met de verzekering van e-bikes?

Klap vertelt u meer over de verzekering van deze 'voertuigen'.

LEES VERDER
Partner in Beeld - Van Geloven
4 juli 2022

Partner in Beeld - Van Geloven

Iedere maand lichten wij een Xandrion leverancier voor u uit. Deze maand is dat Van Geloven.

LEES VERDER
Xandrion & NVB slaan handen ineen
29 juni 2022

Xandrion & NVB slaan handen ineen

Per 1 juli gaan wij een samenwerking aan met de NVB.

LEES VERDER
Nieuw raamcontract: Ekaterra
16 juni 2022

Nieuw raamcontract: Ekaterra

Warme thee verhuist van Unilever Food Solutions naar Ekaterra.

LEES VERDER
Compass neemt Maison van den Boer over
10 juni 2022

Overname Maison van den Boer

Compass Group neemt Maison van den Boer over en versterkt daarmee marktpositie.

LEES VERDER
Cybersecurity in de hospitalitybranche
9 juni 2022

Cybersecurity in de hospitalitybranche

Kent u de risico's van cybercrime voor uw organisatie?

LEES VERDER
Kiest u voor vakantiekrachten?
30 mei 2022

Kiest u voor vakantiekrachten?

Heeft u er al over nagedacht of en zo ja hoe u vakantiekrachten in gaat zetten?

LEES VERDER
Afvalinzameling op Het Groene Eiland
23 mei 2022

Afvalinzameling op Het Groene Eiland

Vooral de uitstraling en het duurzame aspect van de afvaloplossing was van groot belang voor deze locatie.

LEES VERDER