Statiegeld op blik

Sinds 1 april is de statiegeldverplichting uitgebreid met statiegeld op blikverpakkingen.

Inmiddels zijn we er allemaal aan gewend: statiegeld op PET-flesjes. Sinds 1 april 2023 is deze wetgeving verder uitgebreid en wordt er € 0,15 statiegeld op blikjes gerekend. Deze statiegeldverplichting voor blik geldt op alle metalen drankverpakkingen voor direct te consumeren dranken met een inhoud van 3 liter of minder, voor zowel alcoholhoudende dranken als niet-alcoholhoudende dranken. Wij informeren u graag over de wijzigingen die dit met zich meebrengt voor u als ondernemer.

Vermindering zwerfafval

Het invoeren van statiegeld op blikjes is een belangrijke stap in de strijd tegen zwerfafval. Jaarlijks belanden miljoenen blikjes op straat, in parken en langs de weg. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar het kost ook nog eens veel geld om al dat afval op te ruimen. Sinds de invoering van statiegeld op kleine flesjes, is het aantal plastic flesjes in het zwerfafval al met meer dan 50% afgenomen. Met de introductie van statiegeld op blik hoopt de overheid ook de hoeveelheid blikjes dat in het milieu belandt drastisch te verminderen.

Wat wijzigt er bij Sligro?
Graag informeren wij u over de wijzigingen bij Sligro en bij onze aangesloten fabrikanten.

Nieuwe barcodes blik
Elk blik krijgt een nieuwe barcode, een nieuw statiegeld-logo en ook een nieuw Sligro-artikelnummer. Fabrikanten kunnen vanaf 1 april 2023 de blikjes met de nieuwe barcodes op de markt zetten. Groothandels zoals Sligro en klanten van de groothandels mogen de blikjes met de oude barcodes verkopen tot ze op zijn. Net zoals bij petflessen is het belangrijk dat de barcode te allen tijde scanbaar blijft om het statiegeld uit te kunnen keren. Let op: Van 1 t/m 30 april 2023 accepteert Sligro losse blikjes in de zelfbedieningsvestigingen. Vanaf 1 mei 2023 neemt Sligro uitsluitend blikjes en petflessen aan in emballagezakken.

Statiegeldvergoeding niet meer via Sligro
Vanaf 1 april 2023 mogen de zakken met zowel petflessen als blikjes gevuld worden. Dóór elkaar, waardoor het niet meer vast te stellen is hoeveel blikjes en petflessen er in een zak zitten. Een telling is hiervoor noodzakelijk. Deze telling wordt uitgevoerd door Statiegeld Nederland en dat betekent dat statiegeld niet meer via Sligro wordt vergoed.

Alle statiegeldpetflessen en -blikjes kunt u na 1 april 2023 nog steeds bij Sligro aanleveren in schone emballagezakken. Maar omdat de telling door Statiegeld Nederland wordt uitgevoerd, moeten de emballagezakken worden voorzien van een sluitstrip inclusief barcode. De emballagezakken en sluitstrips blijven verkrijgbaar bij Sligro.

Retourproces
Wanneer u uw emballagezakken inlevert bij Sligro zorgt Sligro dat de zakken worden afgeleverd bij Statiegeld Nederland. Statiegeld Nederland telt de flessen en blikjes en zal het statiegeld crediteren, zoals dit tussen de locatie en Statiegeld Nederland is afgesproken. Hier zit de groothandel niet meer tussen. Sligro wordt geen eigenaar van de emballagezakken of de inhoud daarvan en is daarom ook niet aansprakelijk voor de inhoud of het handelen of nalaten van Statiegeld Nederland.

Sligro draagt enkel zorg voor het retourproces van de zakken. De gelabelde zakken kunnen meegegeven worden aan de chauffeur om retour te nemen. Sligro kan de emballagezak niet innemen wanneer deze geen label met barcode bevat. Statiegeld Nederland weet aan de hand van het klantlabel aan wie zij de statiegeldvergoeding kunnen uitkeren. Deze barcode ontvangt u van Statiegeld Nederland.

Heeft u aanvullende vragen dan kunt u terecht bij uw accountmanager, de klantenservice of in de Sligro zelfbedieningsvestiging.

Wat wijzigt er bij onze aangesloten fabrikanten?
Graag informeren wij u over de concrete wijzigingen die, door het ingaan van deze nieuwe wet, plaatsvinden in het assortiment van onze leveranciers: 

Coca-Cola
Vanaf maandag 27 maart is Coca-Cola European Partners in Nederland gestart met het uitleveren van blikken met statiegeldlogo. Vanaf dat moment stromen de oude blikverpakkingen uit en worden deze vervangen door de nieuwe blikverpakkingen met een nieuwe EAN-code. Bekijk hier het overzicht van wijzigingen in EAN-codes.

Spadel
Bekijk hier het overzicht van wijzigingen in EAN-codes voor de blikverpakkingen van Spadel.

Lipton
Tegelijkertijd met de wijziging in verpakkingen, hebben wij ook voor diverse smaken Lipton een wijziging in receptuur aangebracht. Om in te spelen op de behoefte aan minder calorieën hebben wij voor diverse smaken de hoeveelheid suiker in het recept verminderd. Daarnaast introduceert Lipton een nieuwe smaak zonder suiker: Lipton Ice Tea Mango Zero. In dit overzicht ziet u voor welke smaken de receptuur is aangepast en vindt u het overzicht van wijzigingen in EAN-codes. 

Red Bull
Bekijk hier het overzicht van verpakkingen en wijzigingen in EAN-codes.

Swinkels Family Brewers
Sinds medio maart krijgt u bij de bestelling van blikartikelen, nieuwe statiegeldblikken geleverd. lnhoudelijk is er niets veranderd aan de producten. De statiegeldkosten, à € 0,15 per blik, worden aan u doorbelast en zijn duidelijk zichtbaar op de factuur. Het retoursysteem is identiek aan, en loopt parallel met, het retourneren van PET-flessen waar statiegeld op zit. De statiegeldblikken en PET-flessen mogen in dezelfde big bags, small bags en mini bags bij elkaar geretourneerd worden. Deze zakken kunt u bestellen via onze webshop. Het statiegeld ontvangt u van Statiegeld Nederland. 

Alle blikverpakkingen die u bij ons bestelt, krijgen per 1 april 2023 nieuwe EAN (GTIN) codes. ln dit artikeloverzicht vindt u de blikartikelen die momenteel leverbaar zijn met daarbij de oude en nieuwe EAN codes.

LAATSTE NIEUWS

Kenniscentrum Xandrion

Hier vindt u onze laatste nieuwtjes, persberichten, persoonlijke blogs van onze medewerkers en meer.

Nieuwe samenwerking: Signature Foods
6 juni 2024

Nieuwe samenwerking: Signature Foods

Xandrion start samenwerking met Signature Foods Professional.

LEES VERDER
Verzekeringen rondom personeel
15 mei 2024

Verzekeringen rondom personeel

Drie belangrijke onderwerpen uitgelicht als het gaat om verzekeringen rondom personeel.

LEES VERDER
"Goede snacks zijn een must"
25 april 2024

"Goede snacks zijn een must"

Steakhouse Amadeus kiest bewust voor kwalitatief hoogwaardige snacks.

LEES VERDER
Nieuwe collega Ingrid Wouda
22 april 2024

Nieuwe collega Ingrid Wouda

Ingrid is begin april bij Xandrion gestart in de functie van Junior Controller.

LEES VERDER
Optimaliseer uw drankenkaart
17 april 2024

Optimaliseer uw drankenkaart

De perfecte drankenkaart voor een heerlijk terrasseizoen.

LEES VERDER
Nieuwe collega Johanna de Kruiff
15 april 2024

Nieuwe collega Johanna de Kruiff

Johanna is per 1 april jl. bij Xandrion aan de slag gegaan in de functie van Relatiemanager.

LEES VERDER
Uitbreiding samenwerking Jigler
9 april 2024

Uitbreiding samenwerking Jigler

Profiteer vanaf nu van aantrekkelijke condities op Jigler Salarisadministratie & HR.

LEES VERDER
Besparen met slimme energiemeters
28 maart 2024

Besparen met slimme energiemeters

Betrouwbare meetdata kunnen u nu helpen geld én energie te besparen.

LEES VERDER
Kies voor gemak in de keuken
13 maart 2024

Kies voor gemak in de keuken

Efficiënt werken en tijd besparen dankzij convenience.

LEES VERDER
Xandrion verscherpt deal met Van Geloven
21 februari 2024

Xandrion verscherpt deal met Van Geloven

Onze samenwerking met Van Geloven is verlengd en aangescherpt.

LEES VERDER
Optimaliseer uw schoonmaak
12 februari 2024

Optimaliseer uw schoonmaak

Onze partners helpen u graag uw schoonmaak te optimaliseren.

LEES VERDER
Nieuwe samenwerking: Van Tol
29 januari 2024

Nieuwe samenwerking: Van Tol

Xandrion start samenwerking met Van Tol Convenience Food.

LEES VERDER
Raamcontract Mars aangescherpt
18 december 2023

Raamcontract Mars aangescherpt

Onze samenwerking met Mars is verlengd én aangescherpt.

LEES VERDER
D’n Berepot kiest voor Jigler
11 december 2023

D’n Berepot kiest voor Jigler

"Dat stukje ontzorging is echt heel fijn. Zeker in de opstartfase waarin ik zit."

LEES VERDER
Besparen op vleeswaren
5 december 2023

Besparen op vleeswaren

Ons raamcontract met Aarnink Vleeswaren is verlengd.

LEES VERDER